Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι προφανές ότι έχει θέσει τη λειτουργία του υπό αναστολή! Η πραγματική του έδρα, έχει μεταφερθεί στη πλατεία Συντάγματος όπου βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και από εκεί ουσιστικά διοικείται. Η άποψη αυτή δεν απέχει διόλου από την πραγματικότητα. Αρκεί να δούμε τα γεγονότα:
•καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα ,φωνή από τον Χολαργό δεν ακούστηκε. Ούτε καν ψίθυρος. Πόσο μάλλον το “ως εδώ” που πολλοί καλοπροαίρετοι στρατιωτικοί ανέμεναν ότι κάποιος, υπουργός ή Αρχηγός θα έλεγε. Αντιθέτως δεν έχει ξεχαστεί η φράση του ΥΕΘΑ στη Βουλή ,όταν αναφερόμενος στις περικοπές είχε πει «περιμένω κι εγώ να δω τι θα γίνει».
Τα αποτελέσματα γνωστά και οι στρατιωτικοί ήδη τα βιώνουν.
•ακόμη και για απλά αλλά φλέγοντα ζητήματα, όπως η δωρεάν μετακινήσεις των στρατιωτών, το ΥΕΘΑ δεν εισακούεται, αν βέβαια έχει πράγματι μιλήσει. Για το θέμα των καταστάσεων επιβίβασης να υπενθυμίσουμε ότι το μόνο που υπάρχει είναι μία τοποθέτηση του ΥΕΘΑ ,σύμφωνα με την οποία γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επανέλθουν κάποιες διευκολύνσεις. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Αποτέλεσμα μηδέν.
•τα δάνεια των στρατιωτικών. Ακόμη και αυτά που αφορούν στον ΑΟΟΑ, δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί. Για τα υπόλοιπα που θα πρέπει να ρυθμιστούν με τις τράπεζες…αναμένουμε την σύσταση επιτροπής για να εξεταστεί το θέμα. Οι δόσεις των δανείων όμως δεν μπορούν να περιμένουν.
•ακόμη και για το ζήτημα που καίει τους απόστρατους και έχει να κάνει με το δικαίωμά τους να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους , το ΥΕΘΑ δεν φαίνεται διατεθειμένο να εμπλακεί.
•για να περάσουμε στα κρίσιμα εθνικά θέματα; Μπορεί η συζήτηση για την ΑΟΖ να έχει για τα καλά φουντώσει, αλλά το ΥΕΘΑ δεν έχει κληθεί σε καμία σύσκεψη,για το θέμα. Που είναι προφανές ότι το αφορά. Μπορεί ο κ.Παναγιωτόπουλος να έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό -αν έχει γίνει κι αυτό- αλλά σύσκεψη με επιτελείς που γνωρίζουν σχέδια, σενάρια κι έχουν να προτείνουν λύσεις δεν έχει υπάρξει.
Δεν θα αναφερθούμε στον αριθμό των ανυπόγραφων φακέλων ,για τους οποίους διαμαρτύρονται άπαντες στα Γενικά Επιτελεία. Γιατί οι συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας επιμένουν ότι υπογρφές μπαίνουν. Προφανώς αργούν και γι΄ αυτό συγκεντρώνονται τόσοι φάκελοι; Ίσως.
Ούτε στο γεγονός ότι επιτέλους η Ελλάδα…κατόρθωσε να παραγγείλει …ανταλλακτικά για τα μαχητικά της αεροσκάφη!!! Γιατί αν φθάσουμε να θεωρούμε παραγωγή έργου και αυτά ,τότε το ΄χουμε χάσει οριστικά το παιχνίδι.
Η ουσία που πρέπει όμως να γίνει κατανοητή είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να βάζει ταμπέλα… “επιστρέφω σε λίγο”! Καλώς,κακώς, τους αρέσει ή όχι πρόκειται για ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία για την λειτουργία του κράτους και φυσικά για την Εθνική Ασφάλεια. Τα “κλειδιά” του δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να δίδονται σε κανέναν άλλο για να το διοικεί. Πολύ περισσότερο σ΄ ένα οικονομικό επιτελείο που δεν κάνει δα και καμιά σοβαρή προσπάθεια για να κρύψει την αντιπάθειά του σ΄ ότι έχει σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά ή έστω κάποια απ΄ αυτά τα έχει θέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στον πρωθυπουργό και στους συμβούλους του. Και είναι δικό του θέμα αν θα το πράξει.
Γιατί στο τέλος το κόστος αν κάτι πάει στραβά μόνο ο ίδιος θα το πληρώσει. Τα …κεφάλια των Αρχηγών που σε τέτοιες περιπτώσεις πρωθυπουργοί και υπουργοί σπεύδουν να …κόψουν δεν θα είναι αρκετά. Γι΄ αυτό καλό θα είναι να ζητήσει πίσω τα κλειδιά του ΥΕΘΑ και να το διοικήσει αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι θα επανέλθουμε. Αυτά που έρχονται θα μας υποχρεώσουν να ασχοληθούμε ξανά με το θέμα.