Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι το δημοψήφισμα της Κυριακής πυροδοτεί ένταση στο Αιγαίο εδω και αρκετούς μήνες. Στη λίστα των προκλήσεων της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί άλλη μια πρόκληση που πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη Τρίτη όταν η γειτονική χώρα ζήτησε απο το ελικόπτερο του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ να απομακρυνθεί απο την νήσο Παναγιά.
Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα τα Επιτηρητικά Φυλάκια ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ και ΨΑΡΩΝ, χθες Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017.
Ήταν σχεδόν σιγουρο οτι η Τουρκία θα προκαλούσε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Διοικητή στην περιοχή καθώς η γειτονική χώρα θεωρεί οτι εχει δικαιώματα στην συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το ΓΕΕΘΑ οι Τούρκοι ζήτησαν από το ελικόπτερο που μετέφερε τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ πάνω απο την Παναγιά να απομακρυνθεί. Η Τουρκία θεωρεί οτι εχει την κυριαρχία στις συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου. Να σημειωθεί οτι οι χειριστές του ελικοπτέρου συνέχισαν την πτήση τους.
Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η ένταση που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει, ειδικά ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Άλλωστε ειναι πλέον έμπρακτη η καθημερινή αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο μέσω των καθημερινών παραβιάσεων και παραβάσεων.
Καθ’ όλη την περίοδο που διανύουμε μέχρι το κρίσιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν δημοψήφισμα της Κυριακής, η τουρκική Αεροπορία δεν παραλείπει να κάνει αισθητή την καθημερινή παρουσία της στο Αιγαίο, με παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική δραστηριότητα δεν σταματά, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ισχύ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την Μεγάλη Βδομάδα, που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.
Σχετικά με το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα):
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σαφώς τοποθετηθεί στο παρελθόν σε ότι αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι παράλογοι και αυθαίρετοι. Ειδικότερα αναφέρεται σαφώς οτι τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.
Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:
• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων.
• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.