Είναι στρατιωτική επέμβαση αυτό που έκανε η Ρωσία χθες στην Ουκρανία; Η Μόσχα αρνείται τις “κατηγορίες” περί στρατιωτικής επέμβασης.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σ΄ ένα πρώτο σχολιασμό που έκανε αναφέρει:
“Η κατάσταση στην Κριμαία φαίνεται να ξεφεύγει. Ωστόσο, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι ως προς το αν επίκειται ρωσική εισβολή. Άλλο η προετοιμασία των δυνάμεων σου για την κατοχύρωση των συμφερόντων σου (οι Ρώσοι φοβούνται πως στην αναμπουμπούλα μπορεί να επιχειρηθεί η ανακατάληψη θέσεων τους στην Κριμαία) και άλλο η εισβολή χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει πρόκληση ή επίθεση, όπως συνέβη με τη Γεωργία το 2008.
Η Μόσχα, η οποία αφενός δοκιμάζει τα όρια της μεταβατικής κυβέρνησης (που αρκείται στην προφορική καταγγελία και δείχνει πανικό, αποτέλεσμα των ανώριμων πολιτικά στελεχών της) και των δυτικών της εταίρων, ώστε να «μετρήσει» δυνάμεις και αντιδράσεις, αφετέρου εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας στη χώρα και επικαλούμενη τη συμφωνία του 2010 με την Ουκρανία αναπτύσσει τις δυνάμεις της. Μου φαίνεται, πάντως, δύσκολο να θέλει να επέμβει στρατιωτικά σε μία περιοχή την οποία ελέγχει ήδη de facto, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές, αρνητικές για αυτήν, αντιδράσεις. Περισσότερο προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες για να ενσχύσει τη διαπραγματευτική της θέση με μία λογική brinkmanship, που, βέβαια, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει το «ατύχημα» που κατά βάθος ούτε η Μόσχα θα πρέπει να επιθυμεί. Όλα αυτά βέβαια είναι βάση ορθολογικής θεώρησης της κατάστασης και των συμφερόντων των εμπλεκόμενων. Δυστυχώς, η πολιτική δεν είναι συνήθως ταυτόσημη έννοια με τον ορθολογισμό!”