Η ιστορική 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά των Φρουρών που επανασυγκρότησε ο πρόεδρος Πούτιν το 2015 θα είναι μεταξύ των μονάδων που θα συμμετάσχουν τον ερχόμενο μήνα στα μεγάλα γυμνάσια «Zapad» στην Λευκορωσία.
Το όνομα και μόνο (Zapad σημαίνει «Δύση» στα ρώσικα) των συγκεκριμένων ασκήσεων στην «πόρτα» του ΝΑΤΟ, κάνει αρκετούς Δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς να ανησυχούν και δεν το κρύβουν. Μάλιστα ορισμένοι, όπως ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Μπεν Χότζες, δεν μασάνε τα λόγια τους: «Ο κόσμος ανησυχεί μήπως πρόκειται για Δούρειο Ίππο. Λένε (οι Ρώσοι) κάνουμε μια άσκηση και ξαφνικά μετακινούν όλο το προσωπικό και τις δυνατότητές τους αλλού…»
«Όταν οι ρωσικές δυνάμεις πηγαίνουν στην Λευκορωσία είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή» δήλωνε πριν τέσσερεις μήνες στο Reuters ο πρώην υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Mάργκους Τσάκνα. Το γεγονός ότι μαζί με τους 100.000 στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια στην Λευκορωσία θα βρίσκεται και η φημισμένη 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά των Φρουρών δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας «Ζβεζντά» η 1η Τεθωρακισμένη επανασυγκροτήθηκε «για να εξουδετερώσει την απειλή από τις χώρες της Βαλτικής». Ο συγκεκριμένος σχηματισμός είναι πραγματικός θρύλος στο ρωσικό Στρατό: Συγκροτηθείς το 1943 πολέμησε σκληρά εναντίον των γερμανικών δυνάμεων και θεωρείται η πλέον διάσημη από τις έξι Τεθωρακισμένες Στρατιές που έριξαν στην μάχη οι Σοβιετικοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Στρατιά διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην ιστορική αρματομαχία του Κούρσκ, στην Ουκρανία, όπως και στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων μέσω της Πολωνίας στην «καρδιά» της ναζιστικής Γερμανίας. Ο χαρακτηρισμός της ως μονάδα «Φρουρών» της δόθηκε το 1944, όταν μετά από μια κεραυνοβόλα προέλαση περικύκλωσε την γερμανική 1η Μεραρχία Πάντσερ, ανοίγοντας τον δρόμο για το Βερολίνο –το οποίο και έθεσε σε ατσάλινο κλοιό.
Αλλά και μετά τον πόλεμο παρέμεινε στα πρωτοσέλιδα καθώς τα άρματά της εισέβαλαν το 1968 στην Τσεχοσλοβακία για την καταστολή της εξέγερσης της Άνοιξης της Πράγας… Οι Ρώσοι κατανοούν πλήρως την σημειολογία της μονάδας αυτής, το ίδιο και οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί, επισημαίνει με νόημα ο στρατιωτικός ιστορικός Ντέιβιντ Γκλαντς.
Η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά διοικείται από τον Υποστράτηγο Αλεξάντρ Τσάϊκο και αποτελείται από μια δύναμη 35.000-50.000 στρατιωτών, 800 άρματα μάχης Τ-72Β3 και Τ-80 (με δυνατότητα βολής αντιαρματικών κατευθυνομένων πυραύλων 9Μ119 Refleks από τον σωλήνα του πυροβόλου των 125 χιλ.) καθώς και 600 με 800 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-2 συν 300 με 400 πυροβόλα. Επίσης, είναι η πρώτη που θα εξοπλισθεί με τα νέα άρματα μάχης Τ-14 Armata τα οποία όμως λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν έχουν τεθεί ακόμη σε μαζική παραγωγή.
Δύο χρόνια μετά την επανασύσταση της 1ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς των Φρουρών, οι αναφορές σχετικά με τον ρόλο της είναι αντικρουόμενες. Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Μουραχόφσκι υποστηρίζει ότι η Στρατιά εξαρχής θα στάθμευε στην Μόσχα αλλά ο Στρατηγός Γεβγκένι Μπουζίνσκι εκτιμά ότι «αν η Ρωσία είχε νωρίτερα απέναντι στην Δύση στρατιωτικούς σχηματισμούς μέτριας ισχύος, τώρα αυτοί θα ενισχυθούν σημαντικά» –δήλωση η οποία υπό το πρίσμα του «υβριδικού πολέμου» που κατηγορείται ότι διεξάγει ο Πούτιν με στόχο τις χώρες της Βαλτικής, δίνει διαφορετική διάσταση στην απόφαση για την επανασυγκρότησή της.