Πανικός έχει σημάνει στα Σκόπια μετά τις καταγγελίες ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοίμαζε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τη διαλεύκανση της κατηγορίας περί κατασκοπίας που το καθεστώς Γκρουέφσκι απέδωσε στον πολιτικό του αντίπαλο και ηγέτη Σοσιαλιστικού κόμματος Ζόραν Ζάεφ.
“Πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες που πρέπει να διαλευκανθούν, δια της νόμιμης, όμως, οδού, χωρίς παραβιάσεις του καθιερωμένου δικαίου και με το τεκμήριο της αθωότητας να ισχύει για τους κατηγορουμένους”, σχολίασε η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για το επίπεδο της πολιτικής ζωής στη χώρα αυτή. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που δυναμιτιζόμουν ακόμα περισσότερο το κλίμα”, κατέληξε. Με παρόμοιο τόπο αντέδρασαν και οι ΗΠΑ, η πρεσβεία των οποίων στα Σκόπια, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και πως οι ΗΠΑ θα επιβλέπουν την τήρησή του.
Ο Γκρουέφσκι ανακοίνωσε, χθες, πως ο Ζάεφ απείλησε να δημοσιοποιήσει συνομιλίες με αξιωματούχους του σκοπιανού κρατιδίου, εκτός και να αυτοί βοηθούσαν στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης , στην οποία θα συμμετείχε και το κόμμα του. Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Ζάεφ είχε κατηγορήσει τον Γκρουέφσκι ότι κέρδισε με νοθεία τις εκλογές στα Σκόπια και για καιρό το κόμμα του δεν συμμετείχε σε καμία κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Ο Γκρουέφσκι κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο πως βρισκόταν σε συνεννόηση με ξένη πρεσβεία. Μαζί με τον Ζάεφ συνελήφθη και ο πρώην επικεφαλής των σκοπιανών μυστικών υπηρεσιών Ζόραν Βαρουσέφσκι και δύο ακόμα αξιωματούχοι.
Η ΕΕ πάντως δεν αποδέχεται τις καταγγελίες Γκρουέφσκι και αντίθετα τον κατηγορεί ότι παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου στη χώρα του. Ο Ζάεφ, από την πλευρά του δηλώνει πως κατέχει στοιχεία τα οποία θα δημοσιοποιήσει και τα οποία θα υποχρεώσουν τον Γκρουέφσκι σε παραίτηση.
Πηγή: Balkan Insight
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert