Επίδειξη δύναμης ή μήπως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισε; Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ καθώς ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν υπό τον έλεγχό τους δυο αεροδρόμια της Κριμαίας, ένα εκ των οποίων το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ίντερφαξ, Ρώσοι στρατιώτες με κράνη, αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα, αναπτύχθηκαν στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης.
Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».
Νωρίτερα, ενόπλοι χωρίς διακριτικά, ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερούπολης.
Ωστόσο, όπως και μετέδωσε το πρακτορείο Interrfax ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας.
«Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για ένοπλη εισβολή και κατοχή. Όπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου της Σεβαστούπολης
Ουκρανία: Που πάει η χώρα και με ποιους πρωταγωνιστές – Ανάλυση