Ότι η οικονομική κρίση θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική αμυντική και εξωτερική πολιτική δεν είναι πια μια απλή ανησυχία. Είναι η πραγματικότητα,η οποία εκφράστηκε με την χθεσινοβραδυνή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ελλάδα αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης!
Η “δικαιολογία” ότι ακολουθούμε την ευρωπαϊκή γραμμή δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Κι αυτό γιατί αν και η ΕΕ έχει πράγματι συμπεριλάβει το PKK στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων,ποτέ ως τώρα η Αθήνα δημοσίως δεν είχε εκφράσει αυτή την άποψη. Και είναι σαφές ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν συμφωνεί μ΄ αυτή. Και ούτε πρόκειται να συμφωνήσει.
Τα πράγματα όμως είναι χειρότερα. Η αλλαγή στάσης της Ελλάδας όοπως όλα δείχνουν οφείλεται όχι σε κάποια δική της πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται σε επιχειρήματα ,αλλά υπαγορεύτηκε απ΄ έξω. Και δύσκολα μπορεί να πειστεί κάποιος ότι οι πιέσεις προήλθαν από την ΕΕ χωρίς τουρκική εμπλοκή. Το αντίθετο.
Η αφορμή είναι αυτή που μετατρέπει τις υποψίες σε βεβαιότητα. Η παρουσίαση του βιβλίου “Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν” στο Πολεμικό Μουσείο,αποτέλεσε την αφορμή για την δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ περί “τρομοκρατίας” και PKK. Ο συγγραφέας του βιβλίου Μουράτ Καραγιλάν θεωρείται στέλεχος του PKK και το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Σάββα Καλεντερίδη. Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε μάλιστα ,ότι οι υπεύθυνοι που έδωσαν την αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου αναζητήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τιμωρήθηκαν!
Η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ έχει σαφώς απολογητικό ύφος. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό αν αποδειχτεί ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά προέρχονται από την Τουρκία.