Mνήμες από τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Σούδας στα Χανιά αναβίωσαν σήμερα το πρωί. Ο πολιτιστικός σύλλογος Σούδας πραγματοποίησε τρισάγιο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 36 χρόνων από την έκρηξη του πλοίου «Πανορμίτης» στο λιμάνι της Σούδας που είχε τραγικό απολογισμό καθώς συνοδεύτηκε με την απώλεια ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό εκατοντάδων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Το παρών στην τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περράκης, ενώ στα γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρθηκε σε ομιλία του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σούδας Κώστας Φωκάς.
Ο κ. Φωκάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή της Σούδας λόγω των στρατιωτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί ενώ για μια ακόμα φορά επανέλαβε την αντίθεση των τοπικών φορέων στο ενδεχόμενο κατασκευής εγκαταστάσεων καυσίμων στη θέση «Πλατάνι».
Το σκηνικό της καταστροφής στη Σούδα διαδραματίστηκε λίγο πριν τις εννέα το πρωί της 1ης Οκτωβρίου 1979. Το μότορσιπ «Πανορμίτης» βρισκόταν δεμένο στο κεντρικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας. Την ηρεμία της καθημερινότητας συγκλόνισε μια τεράστια έκρηξη. Η περιοχή σε μια μεγάλη έκταση παρουσίαζε την εικόνα μιας βομβαρδισμένης πόλης με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες. Ένας νεκρός και 138 τραυματίες συνέθεταν το σκηνικό.
Από τους τραυματίες, τρεις υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δεδομένο ότι μία ωρα πριν ειχε ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων του πλοίου της γραμμής Πειραιάς-Σούδα.
Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 6 χιλιομέτρων μέχρι δυτικό τμήμα της πόλης των Χανίων που βίωσε την αίσθηση μιας ισχυρής δόνησης.
Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα για λογαριασμό του Ναυστάθμου Κρήτης. Στα αμπάρια του είχε ακόμη κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ηράκλειο.
Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα ενώ το φορτίο του ως βόμβα εκτοξεύθηκε παντού καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια καταστήματα και υποδομές της περιοχής.
Η περιοχή της Σούδας κηρύχθηκε από τον τότε νομάρχη Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκροτήθηκαν συνεργεία ιατρών για την περίθαλψη των τραυματιών ενώ άνδρες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, σπουδαστές και άλλοι πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα.
Η 5η Μεραρχία Πεζικού διέθεσε σκηνές και κλινοσκεπάσματα και παράλληλα, δόθηκε εντολή για στέγαση ατόμων σε ξενοδοχεία των Χανίων.
Στη Σούδα έσπευσαν άμεσα δύο υπουργοί της τότε κυβέρνησης, η κ. Αννα Συνοδινού και o Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λίγες ημέρα μετά, οι τότε βουλευτές της αντιπολίτευσης Σήφης Μιχελογιάννης, Σήφης Βαλυράκης, Λευτέρης Βερυβάκης και Νικήτας Βενιζέλος με ερώτηση τους στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητούσαν να ενημερωθεί το σώμα για τα αίτια της καταστροφής και για το φορτίο του μοιραίου πλοίου.
ΦΩΤΟ – flashnews.gr