Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
Φρένο στην παραφιλολογία για τα ειδικά μισθολόγια βάζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αποκαλύπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης.
Τι σενάρια εξετάζουν, τι επιλογές υπάρχουν και εάν θα εφαρμόσουν και πώς την απόφαση του ΣτΕ.
Κύριε Υπουργέ σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια;
Υπάρχει ο νόμος ο οποίος παγώνει τις ωριμάνσεις των στελεχών των ΕΔ για δυο χρόνια εκτός κι αν βρεθούν ισοδύναμα.
Εμείς σαν υπουργείο εθνικής άμυνας έχουμε βρει τα ισοδύναμα. Τα 6 εκατομμύρια που θα εξοικονομήσουμε από τις μεταθέσεις θα πάει εκεί.
16 εκ από το πρόγραμμα το εξοπλιστικό ..
Όμως η διαδικασία των ειδικών μισθολογίων δεν μπορεί να εξαιρέσει τις ΕΔ.
Υπάρχουν και ηθικές ενστάσεις για το θέμα. Γιατί θα χρήματα από τα εξοπλιστικά να πάνε μόνο υπέρ των ενστόλων και όχι υπέρ και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, αφού όλοι τα έχουμε πληρώσει;
Γι αυτό λέμε ότι στα ειδικά μισθολόγια είναι Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες γιατροί – νοσηλευτές (υγειονομικοί).
Το συνολικό ποσό που δίνεται στα ειδικά μισθολόγια από το κράτος, δεν αλλάζει. Παραμένει το ίδιο. Δηλαδή περίπου κάτι παραπάνω από 4,5 δισ. ευρώ.
Συμπεριλαμβανομένων και των ισοδύναμων για τις μισθολογικές ωριμάνσεις;
Ναι μαζί με αυτά. Ολα, μαζί, τα πάντα. Αυτό το ποσό θα παραμείνει ίδιο.
Για τον φετινό προϋπολογισμό μιλάμε;
Μιλάμε για τον φετινό προϋπολογισμό και για τον προϋπολογισμό του χρόνου, το 2017, ο οποίος είναι κάτω από τη συμφωνία του 2015.
Εγώ λέω κάτι το οποίο είναι συμφωνημένο από όλους, όχι μόνο εδώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ο μισθός τον οποίο σήμερα παίρνει ένας συνταγματάρχης δεν πρόκειται να αλλάξει.
Μιλάτε για τον καθαρό μισθό, αυτόν δηλαδή που θα μπαίνει στο σπίτι του;
Ναι, δεν πρόκειται να αλλάξει. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ένας ταξίαρχος για παράδειγμα παίρνει αυτή τη στιγμή καθαρά 2.079 ευρώ. Τόσο θα παίρνει και το 2017. Και έαν πρέπει να πάρει μια ωρίμανση, θα την πάρει. Αυτο έχει τη σημασία του.
Συνεπώς τι αλλάζει;
Υπάρχει η δεύτερη λογική η οποία λέει ότι ξεφεύγουμε τελείως από τα ισοδύναμα και πάμε σε ένα γενικό ισοδύναμο το οποίο έχει να κάνει με ένα νέο ειδικό μισθολόγιο. Εδώ, στο πρώτο κομμάτι συμφωνούμε όλοι.
Δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχουν τόσα πολλά ειδικά μισθολόγια όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Πρέπει να τα ομαδοποιηθούν. Το ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο στο οποιο πάλι συμφωνούμε όλοι είναι εάν υπάρχουν θα έλεγε κανένας κάποιου ειδους μικρές μειώσεις, η συζήτηση είναι πόσο και ότι θα υπάρχει η προσωπική διαφορά. Άρα πάλι θα παίρνει τα ίδια τα χρήματα.
Εκεί εμείς (σ.σ. το ΥΠΕΘΑ) βάζουμε το εξής ζήτημα που νομίζω ότι είναι σωστό και έχει μια ιδιαίτερη σημασία για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το ειδικό μισθολόγιο δεν θα πρέπει να επηρεάζει σημαντικά τη συνταξιοδοτική απολαβή.
Από την άλλη πλευρά το ειδικό μισθολόγιο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις εισφορές στα μετοχικά ταμεία. Γιατί, λιγότερες εισφορές στα μετοχικά ταμεία, σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία, λιγότερο μέρισμα κλπ.
Νομίζω ότι αυτή η λογική εχει γίνει αποδεκτή. Άρα οποιαδήποτε επιλογή, δεν αλλάζει το καθαρό ποσό που παίρνει ο άλλος στα χέρια του. Σε κάθε περίπτωση, εγώ πιστεύω ότι εκείνο που θα πρέπει να πάμε, είναι να βρούμε τα ισοδύναμα.
Το ειδικό μισθολόγιο δεν καταργεί τις μισθολογικές ωριμάνσεις;
Όχι το ειδικό μισθολόγιο γιατί να τις καταργεί;
Ο Χουλιαράκης στην Βουλή είχε πει την 1η Ιουλίου ότι η τροπολογία για τα ισοδύναμα προκειμένου να μην παγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις δεν θα ισχύσει καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει φτιαχτεί νέο ειδικό μισθολόγιο.
Βεβαίως. Μα είναι ο άλλος τρόπος αυτό που λέει ο Χουλιαράκης. Είναι η άλλη λογική.
Συνεπώς υπάρχουν ακόμα δυο τουλάχιστον προτάσεις και γίνεται διαπραγμάτευση;
Γίνεται μια συζήτηση, και τις επόμενες λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι όμως σημαντικό το εξής: Είτε το ένα είτε το άλλο, σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται ο μισθός του κάθε στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπάρχει και άλλη μια λογική που λέει ότι αφού δεν μειώνεται ο μισθός, γιατί η κυβέρνηση θέλει να κάνει αυτές τις αλλαγές;
Τα ειδικά μισθολόγια δεν αφορούν μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν βάλει κάποιος τους μισθούς ολων που είναι στα ειδικά μισθολόγια, θα δει ότι για παράδειγμα οι γιατροί έχουν υποστεί μείωση 35% σε αυτά τα 6 χρόνια, οι στρατιωτικοί κοντά στο 25%. Μιλάμε για απόλυτους αριθμούς.
Επιπλέον υπάρχει εδώ και δεκαετίας μια επιδοματική πολιτική η οποία στην ουσία πίεζε το μισθό. Αυτό το έζησαν τραγικά θα έλεγα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι ο μισθός που έπαιρναν ήταν πολύ μικρός και ενώ φαινομενικά έπαιρναν πολλά χρήματα, στην ουσία όταν ήρθε η ώρα της “κρίσης” συνειδητοποίησαν ότι είχαν πολύ χαμηλό μισθό.
Αυτό είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει την τελευταία 15ετία, τουλάχιστον όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα ειδικά μισθολόγια τα παίρνουν αυτοί που είναι σε θέσεις υψηλής ευθύνης και ειδικών συνθηκών.
Αυτό λέει και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μα δεν διαφωνούμε. Άρα αν θέλουμε ένα νέο ειδικό μισθολόγιο, θα πρέπει να δούμε και πολλά άλλα ζητήματα, όπως τα ζητήματα της επιδοματικής πολιτικής. Μια σειρά από επιδόματα πρέπει να μπουν μέσα στον μισθό.
Σε αυτό το επίπεδο, αφορά πλέον και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να επανέλθουν σε μια λογική ότι δεν ασκείται επί των μισθών μια τεχνική επιδοματικών πολιτικών, αλλά επί του ίδιου του μισθού. Υπάρχουν πολλά επιδόματα και καλή χρήσης τους και μετατροπή τους σε χρήμα ή σε παροχές που μετατρέπονται σε χρήμα, οι οποίες αλλάζουν και την όλη λογική του επιδόματος.
Πριν από 15 χρόνια, εδώ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γινόταν ακριβώς η ίδια συζήτηση.
Ναι, αλλά δεν ακολουθήθηκε αυτή η λογική. Να πω ένα παράδειγμα. Υπήρχε το επίδομα “παροχή γάλακτος” το οποίο όταν σταμάτησε να παρέχεται μετατράπηκε σε χρήμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει λίγα ευρώ στην τσέπη του καθενός, αλλά στην ουσία δνε παίζει το ρόλο του, και στερεί από ένα κύκλο παραγωγής ένα συγκεκριμένο ποσό.
Μιλάμε όμως για ένα μισθολόγιο, το οποίο δεν θα συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιστρέψουν οι μισθοί στα επίπεδα πριν τον Αύγουστο του 2012.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει να κάνει με το εξής: Υπάρχουν συγκεκριμένες περικοπές το οποίο το ΣτΕ τις έχει κρίνει ως απαράδεκτες. Μιλάμε για το 2012. Αυτό είναι το βασικό. Και η Πολιτεία έρχεται ανταποκρινόμενη στην απόφαση του ΣτΕ να δει πώς αυτό θα το εκτελέσει. Δεν έχει να κάνει με το ειδικό μισθολόγιο από εδώ και πέρα. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι στο βαθμό που αυτό αποκατασταθεί, και αυτό έχει να κάνει και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί.
Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι τα νέα ειδικά μισθολόγια είναι για την αντίληψη της κυβέρνησης συμμόρφωση στο σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ;
Το ειδικό μισθολόγιο αντικειμενικά πρέπει να παίρνει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ και με βάση αυτή τη λογική να προχωράει. Γιατί, για σκεφτείτε να φτιάξεις ένα ειδικό μισθολόγιο και μετά να βγει μια νέα απόφαση του ΣτΕ που να δημιουργεί καινούργιο πρόβλημα.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λύσει πρακτικά το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ. Δηλαδή δεν έχει αποδοθεί το 100%, έχει αποδοθεί το 50% και πρέπει να το λύσουμε με κάποιο τρόπο.
Με το υπόλοιπο 50% τι θα γίνει;
Το εύκολο για μένα είναι να πω ότι πρέπει να αποδοθεί. Το δύσκολο για μένα όμως είναι να δούμε και τη δύσκολη δουλειά του οικονομικού επιτελείου, το οποίο έχει συγκεκριμένα ποσά και πρέπει να δει με ποιους τρόπους θα μπορέσει να ταυτιστεί η απόφαση του ΣτΕ και να δοθούν αυτά τα χρήματα.
Πιστεύω ότι και οι ένστολοι είναι ανοιχτοί σε μια διαπραγμάτευση
Πράγματι είναι ανοιχτοί. Με ιδιαίτερη σοβαρότητα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και στο Λιμενικό και την Αστυνομία αντιμετωπίζουν αυτό την κατάσταση.
Κάθε υπουργείο έχει κάνει τη δική του πρόταση και τώρα διαπραγματεύεστε;
Όχι συζητάμε πάνω σε δυο βασικές προτάσεις και μπορεί αυτό που θα προκύψει να είναι μια σύνθεση.
Οι βασικές προτάσεις έχουν κοινά στοιχεία. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Πρώτο να μην ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και δεύτερο τα χρήματα που θα μπαίνουν στην τσέπη του κάθε στελέχους να είναι τα ίδια με σήμερα.
Πάνω σε αυτό αρχίζουμε και συζητάμε πολιτικές και σενάρια ώστε αυτά τα δυο να γίνουν πράξη.
Υπάρχουν δυο τρόποι να γίνει αυτό. Ο ένας είναι με νέο ειδικό μισθολόγιο και ο άλλος είναι με ισοδύναμα για τα επόμενα έτη, τα οποία θα πεηρεάζουν άλλους λογαριασμούς και όχι τους μισθολογικούς. Αυτό είναι κάτι που συζητιέται.
Όμως αν θυμάμαι καλά οι κωδικοί που έχουν δοθεί από το υπουργείο αφορούν μεταξύ άλλων περικοπή επιδομάτων όπως το επίδομα αλλοδαπής…
Εχουμε δώσει συγκεκριμένους έξι κωδικούς. Αφορούν εξοικονομήσεις από τις μεταθέσεις, εξορθολογισμό επιδομάτων του στρατιωτικού προσωπικού, το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας (αναδιάρθρωση), και μείωση της οροφής των εξοπλιστικών. Με αυτο τον τ΄ροπο βρίσκουμε το πόσο των 27 εκ. Κατ’ έτος.
Πότε θα τα έχετε αποφασίσει αυτά;
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου λέει ο νόμος για τα ισοδύναμα. Θα ισχύσει είτε το ένα είτε το άλλο.
Θα το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη;
Αυτό δεν το γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι βασικές αρχές επί των μισθολογικών θα παρουσιάσει.