Σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο στα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, όσο και σε μεγάλο ποσοστό των νέων οπλικών συστημάτων που παραδίδονται.
Μόνο το 39 τοις εκατό των νέων όπλων που παραδόθηκαν στο γερμανικό στρατό το 2017 ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν.
Τα υπόλοιπα έπρεπε να τροποποιηθεί μετά την παράδοση από τους κατασκευαστές πριν να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε το πρόβλημα, μετά από σχετική ερώτηση από βουλευτές της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
«Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση των μεταγωγικών αεροσκαφών Airbus A400M και τα άρματα μάχης Puma του Στρατού, τα οποία έχουν παραδοθεί από το 2010 από την γερμανική κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις εταιρίες Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall Defense», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.
«Μόνο 27 από τα 71 Puma που παραδόθηκαν το περασμένο έτος, ήταν επιχειρησιακά διαθέσιμα. Επίσης, μόνο τα μισά A400M, δύο από τα επτά επιθετικά ελικόπτερα Tiger και τέσσερα από τα επτά μεταγωγικά ελικόπτερα NH90 ήταν επιχειρησιακά λειτουργικά πέρυσι. Από τέσσερα νέα αεροσκάφη Eurofighter που παραδόθηκαν πέρυσι, μόνο ένα ήταν σε θέση να συμμετέχει σε επιχειρήσεις, Τα υπόλοιπα τρία έπρεπε να εξοπλιστούν με νέους κεντρικούς υπολογιστές. «
Ο Μάθιας Χόν, ηγέτης του γερμανικού πολιτικού κόμματος Η Αριστερά, κατήγγειλε τη γερμανική κυβέρνηση για την ανοχή της στην αποτυχία της βιομηχανίας όπλων εις βάρος των φορολογουμένων.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας είναι μέρος μιας ατελείωτης ροής άσχημων ειδήσεων σχετικά με τον Γερμανικό Στρατό και τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μια μελέτη του 2017 από τη RAND Corp., μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, διαπίστωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα για να κινητοποιηθεί και να αποσταλεί μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία στα κράτη της Βαλτικής στην περίπτωση μιας Ρωσικής εισβολής. Και αυτό θα απαιτούσε την συγκέντρωση εξοπλισμού από διάφορες μονάδες,
Τον περασμένο καλοκαίρι, η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα 128 μαχητικά Typhoon δεν ήταν έτοιμα να πετάξουν.
Νωρίτερα αυτό το έτος, μια κοινοβουλευτική έκθεση διαπίστωσε ότι τα γερμανικά υποβρύχια και κανένα από τα 14 μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη της Luftwaffeμ δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν, καθώς ήταν υπό επισκευή.
«Άλλος εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πλοίων επιφανείας, ήταν παρωχημένος και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν πλήρως λειτουργικός εξαιτίας κακού σχεδιασμού ή έλλειψης ανταλλακτικών. Ορισμένοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ήταν σε θέση να εκπαιδευτούν, επειδή πάρα πολλά αεροσκάφη ήταν υπό επισκευή».
Η έκθεση έκανε ειδική μνεία στις περικοπές των αμυντικών δαπανών. «Η έλλειψη χρηματοδότησης και οι ανεπαρκείς διοικητικές δομές και σχεδιασμός προκάλεσαν τα προβλήματα.
Η Γερμανία έχει μειώσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το 2017 δαπάνησε περίπου το 1,2% του ΑΕΠ της για τις ένοπλες δυνάμεις, πολύ κάτω από το στόχο του 2% που συνιστά η συμμαχία του ΝΑΤΟ.»
Ο Γερμανικός Στρατός δεν είναι η μόνη στρατιωτική δύναμη που έχει προβλήματα με τη συντήρηση των όπλων του. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, για παράδειγμα, δυσκολεύεται να συντηρήσει τα 186 F-22 λόγω οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης ανταλλακτικών.
Παρ ‘όλα αυτά, η εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω ο γερμανικός στρατός είναι άθλια, που απέχει πολύ από αυτό που ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο, πόσο μάλλον από την δύναμη που τρομοκρατούσε τον κόσμο από το 1870 έως το 1945.
Γερμανοί αξιωματούχοι της άμυνας έχουν ζητήσει μεγάλες αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες , Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατηγορεί τους Ευρωπαίους συμμάχους της ότι δεν συνεισφέρουν το όσο θα έπρεπε στην άμυνα του ΝΑΤΟ, συμφωνεί μαζί τους.