Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Αλλαγή της δομής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν και απειλές μέσα στην ίδια την χώρα προανήγγειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Αχμέτ Νταβούτογλου μετά την επίσκεψή του χθες στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων όπου του δόθηκε πλήρης ενημέρωση από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νεζντέτ Οζέλ διαρκείας πλέον των 4 ετών.Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και οι Αρχηγοί Ξηράς, Αέρος, Θαλάσσης και Στρατοχωροφυλακής.
»Τον τελευταίο καιρό βλέποντας τις εξελίξεις στην περιοχή και τις συγκρούσεις μέσα στη χώρα είδαμε πως μπορεί όλα αυτά να μετατραπούν σε απειλή. Εντός του δημοκρατικού συστήματος της Τουρκίας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δρουν νόμιμα μέσα στο κράτος. Η αύξηση της επικινδυνότητας στην περιοχή καθιστά αναγκαία την εξέταση της δομής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δικαιολογημένα»δήλωσε μετά την συνάντηση προς τους δημοσιογράφους, δίνοντας το στίγμα των απειλών και μέσα στην χώρα.
Ποιες απειλές εννοεί
Το ποιες συγκεκριμένα απειλές φοβάται μέσα στην Τουρκία δεν τις προσδιόρισε – έχει ωστόσο σημασία η αναφορά στις »τις συγκρούσεις
μέσα στη χώρα»: Μπορεί να εννοεί την λεγόμενη »παράλληλη δομή ( Κίνημα ιμάμη Γκιούλ), μπορεί τους διαδηλωτές ( όπως του Πάρκου Γκεζί κ.α.), μπορεί να εννοεί και τους Κουρδους (ΡΚΚ).
Πάντως χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Αριντσ δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει το »Κόκκινο Βιβλίο»- όπως είχε ειπωθεί παλιότερα ότι θα
αλλάξει για να μπει στις απειλές και οι οπαδοί του Γκιουλέν στο κράτος.
Και συνέχισε: »Κατά το briefing ( από τον στρατηγό), παρουσιάστηκε το όραμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το 2033.
Την προσεχή περίοδο η Τουρκία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυσή της, υπό την έννοια του αμυντικού συστήματος. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε θέση που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επικινδυνότητες. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του διεθνούς κύρους μας».
Όπως αναφέρεται στον τύπο,ο κ. Νταβούτογλου είπε η ενημέρωση που είχε ήταν μία άκρως λεπτομερής ενημέρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για τη μελέτη των αναγκών και των προσδιορισμό αυτών, ανάλογα με τις περιφερειακές εξελίξεις και πρόσθεσε :»Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, στα εδάφη αυτά, είναι μία από τις πιο βασικές δυνάμεις όσον αφορά στις αλλαγές που γίνονται και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρόκειται για εθνικό στρατό. Συνεχώς αλλάζουν, με ταχύ ρυθμό, οι διεθνείς συγκυρίες και οι απειλές. Επίσης αλλάζουν πρόσωπο. Είμαστε μία χώρα, η οποία πάντα έκανε αμυντικούς σχεδιασμούς εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Μεγάλη έκταση αφιέρωσε στο Κομπάνι και στο Χαλέπι ο κ. Νταβούτογλου
»Παρακολουθούμε -είπε- με ανησυχία τις εξελίξεις στο Χαλέπι. Όσο και αν ακόμα δε βρίσκεται στο σημείο να πέσει, πράγματι είναι κάτω από μία έντονη πίεση. Έχουμε τη γνώμη ότι ο κόσμος εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά. Βλέπουμε ότι το καθεστώς του Άσαντ βομβαρδίζει από τον αέρα, σημεία του »Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Όμως δε βλέπουμε στο διεθνή τύπο να αναφέρεται τίποτα όσον αφορά στη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί στο Χαλέπι.
Ο συριακός λαός, εδώ και 3 ½ χρόνια, παρουσιάζει μία περήφανη αντίδραση και η πόλη- σύμβολο είναι το Χαλέπι. Σε περίπτωση που πέσει το Χαλέπι, πράγματι και εμείς ως Τουρκία ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, θέμα το οποίο μας ανησυχεί. Γι’ αυτό το λόγο και ζητούσαμε ‘‘ασφαλή περιοχή’’.
Το καθεστώς Άσαντ,πρόσθεσε, επωφελούμενο από το γεγονός ότι η Διεθνής Κοινότητα έστρεψε την προσοχή της προς το Ιράκ και το Κομπάνι, πραγματοποίησε πολύ μεγάλες σφαγές σε ορισμένες συγκεκριμένες πόλεις γύρω από τη Χάμα. Αυτά όμως δεν τα βλέπουμε στο διεθνή τύπο. Κανένας δεν προβαίνει σε έκκληση για το πώς θα παρασχεθεί υποστήριξη στο Χαλέπι. Θα πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να παραιτηθεί από τη στάση της αυτή και να πάρει ξεκάθαρη θέση έναντι της διοίκησης της Συρίας».