Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Όλα τα απίθανα που συμβαίνουν στο σύστημα μοριοδότησης των στελεχών, καταγράφει το κοινό του Onalert. Λαμβάνουμε διαρκώς μηνύματα με απίθανες περιπτώσεις που το σύστημα αντί να προάγει όσους υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας και σε τόπους μακριά από τα συμφέροντά τους, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όταν ήρθε στην εξουσία, είχε υποσχεθεί ότι θα αντιμετώπιζε με δίκαιο τρόπο τα καθημερινά προβλήματα. Σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την δεύτερη εντολή για διακυβέρνηση και δεν έχει κατατεθεί κάποιο σχέδιο για δικαιότερη αντιμετώπιση του προσωπικού, κάτι που αφενός θα απάλυνε τα βάρη και θα εξασφάλιζε έναν αντικειμενικό τρόπο μεταθέσεων.
Το μόνο που έχει συμβεί είναι μια αναφορά του υπουργού σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι εξετάζονται αλλαγές. Και οι όποιες αλλαγές στο σύστημα της μοριοδότησης, είναι ανέξοδες, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αντίθετα ίσως να βοηθήσουν να συμμαζευτούν κονδύλια από τις μη απαραίτητες μεταθέσεις.
Ας τους βοηθήσουμε λοιπόν, εντοπίζοντας τα σημεία που το σύστημα χωλαίνει.
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία. Αυταί φαίνεται από τις επιστολές που έστειλε το κοινό του Onalert. Διαβάστε τι λάβαμε και θα το καταλάβετε.
Εμείς θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε τις απόψεις σας και να δημοσιοποιούμε τα προβλήματα ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να κουνήσουμε τους καρεκλοκένταυρους.
Δεν υπάρχει λογική και αξιοκρατία στο γεγονός στέλεχος να επιβραβεύεται με περισσότερα μόρια όταν υπηρετεί σε στρατιωτικές σχολές από ένα στέλεχος που υπηρετεί σε μονάδα εκστρατείας ή σε μονάδες Α ή Β ετοιμότητας. Σημειωτέο ότι ένα στέλεχος που υπηρετεί σε μια σχολή (πχ ΣΣΑΣ, ΣΣΕ κτλ) δεν υπηρετεί τυχαία επειδή υποτίθεται είναι καλύτερος εκπαιδευτής από κάποιον άλλον. Τα κριτήρια είναι συνυφασμένα με τα κριτήρια «προωθήσεως» που ισχύουν σε όλο το Ελληνικό Κράτος και σε όλους τους τομείς…. ο ΕΣ δε διαφέρει σε αυτό το τομέα. Η εξέλιξη ειδικά μετά από κάποιο βαθμό γίνεται καθαρά με πολιτικά κριτήρια. Στελέχη που τα 2/3 της καριέρας τους υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας έχουν πολύ λιγότερα μόρια από στελέχη που τα 2/3 βρίσκονται σε επιτελεία και σχολές.
Υπάρχουν στελέχη που σε 20 χρόνια υπηρεσίας έχουν υπηρετήσει Ανατολικό Αιγαίο, Έβρο (βορείως Αλεξανδρούπολης) με 5-6 μεταθέσεις με όλα τα επακόλουθα για τις οικογένειές τους και ποτέ στον τόπο συμφερόντων τους αλλά πέριξ και υπάρχουν στελέχη (η πλειοψηφία) που σε 20 χρόνια υπηρεσίας έχουν πάρει ουσιαστικά 2 μεταθέσεις ( με τις λοιπές μεταθέσεις τους να είναι εντός της ίδιας φρουράς ή γειτονικές και εννοείται στα συμφέροντά τους). Όπως επίσης Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξκοι αλλά και Μ.Υπαξιωματικοι Αξκοι προερχόμενοι από Σχολές Υπαξιωματικών που έχουν υπηρετήσει Έβρο ή Ανατολικό Αιγαίο 1 φορά και όλα τα υπόλοιπα χρόνια σε τόπο συμφερόντων τους (πλειοψηφία).Η μοριοδότηση που είναι σε ισχύ ευνοεί μόνο αυτούς.
Ένα στέλεχος που υπηρετεί σε τόπο μη συμφερόντων δε μοριοδοτείται παραπάνω από κάποιον που υπηρετεί στο τόπο του πάρα το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη γι αυτό. Και δεν εφαρμόζεται γιατί θα τους χάλαγε τα σχέδια….Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να υπάρχουν στελέχη που ανά 2-3 χρόνια είναι υπό μετάθεση για να κλείνουν τρύπες και εννοείται σε Μονάδες Εκστρατείας μαζί με τις οικογένειές τους και στελέχη που 10-15-20 χρονιά είναι στον ίδιο τόπο.
Γιατί ένα στέλεχος με 1 ή 2 παιδιά να είναι κάθε 2-3 χρόνια υπό μετάθεση και ένα στέλεχος με 3 παιδιά να είναι μόνιμα στον ίδιο τόπο. Και εννοείται να μην υπάρχει μέριμνα για μοριοδότηση του στελέχους που γυρνάει συνέχεια από περιοχή σε περιοχή.
Γιατί να μη μοριοδοτείται ένας Δκτης Μηχανοκίνητου Λόχου ή Λόχου προκαλύψεως μιας Μονάδας Εκστρατείας στον Έβρο πχ και να μοριοδοτείται ο Δκτης Ανεξάρτητης Υπομονάδας στο εσωτερικό. Δλδ αυτός που είναι έξω συνέχεια με τα ερπυστριοφόρα του ή τα άρματα του κτλ παίρνει λιγότερα μόρια από έναν Δκτη Λόχου Στρατηγείου μια Ταξιαρχίας ή μιας Σχολής. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που μπορούν να ειπωθούν για το τι επικρατεί στον ΕΣ. Το δεδομένο είναι ότι κάποιοι λίγοι τρέχουν για να περνάει καλά η πλειοψηφία και αυτοί που πολεμάνε με τα χαρτιά…..Η Αναξιοκρατία και η αδικία βρίσκονται σε υπερθετικό βαθμό. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι στα μεγάλα πόστα και βαθμούς βρίσκονται στελέχη που περάσαν από Μονάδες Εκστρατείας σαν διάττοντες αστέρες και οι οποίοι όμως καθορίζουν το μέλλον και όλων των υπολοίπων.
Όταν κάποιος παραμένει σε μια φρουρά χωρίς να το επιθυμεί, πρέπει να συνεχίζει να μοριοδοτείται και πέραν της τριετίας. Επιπλέον, πρέπει να επανεξεταστούν τα μόρια των νησιών και ειδικά της Λήμνου, που παίρνει μόνο 4! Ήθελα να ήξερα αυτός που το σκέφτηκε ξέρει που βρίσκεται στο χάρτη!
Είμαι ΕΠΟΠ Λοχίας. Παρακαλώ κοιτάξτε τα σχολεία που μοριοδοτουνται οποίος έχει γνωστό εκπαιδευτή βγαίνει πρώτος (30*3=90 μόρια). Ο τελευταίος (15*3=45 μόρια) τρέχει στον Έβρο ή στα νησιά. γιατί ο εκπαιδευτής χωρίς να ελέγχεται από κανέναν βοηθάει τους «δικούς του». Θα πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά το πρόβλημα.
Στείλτε μας για να δημοσιεύσουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας για τα θέματα που σας απασχολούν.
Μεταθέσεις, Ωράριο εργασίας, ΣΟΑ – ΣΟΜΥ, ή ότι άλλο νομίζετε
Γράψτε μας πιθανά παραδείγματα δυσλειτουργίας και πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν.
Διατυπώστε τις προτάσεις σας, από την προσωπική σας εμπειρία.
Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@onalert.gr ή πιο απλά κάνοντας κλικ ΕΔΩ