Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Ένα πόλεμο που προφανώς γνωρίζει ότι είναι απίθανο να κερδίσει. Στο παιχνίδι που παίζεται όμως οι τόνοι πρέπει να ανεβούν.
Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.
Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.
«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκατάστασεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.
Λίγο μετά και από την προειδοποίηση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πλοία εντοπίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη της ναυτικής βάσης, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή. Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστόπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
Την ομόφωνη έγκριση της Άνω Βουλης πήρε ο Πούτιν για να στείλει στρατό στην Κριμαία
Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν ζήτησε κι έλαβε το πράσινο φως από την Άνω Βουλή της Ρωσίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Κριμαία. Μάλιστα η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Ειδικότερα, ο Πούτιν ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και «της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».
Ο Πούτιν έχοντας την έγκριση της Άνω Βουλής μπορεί πλέον ανά πάσα ώρα και στιγμή να στείλει στρατό στη Κριμαία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν…
Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, κατά την οποία ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος» για τη Μόσχα.
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.
Στο μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.