Η Αθήνα, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο κομμάτι των εξοπλισμών που αφορούν την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας για το πολεμικο ναυτικό.
Συγκεκριμένα, μελετά δύο γαλλικές σχεδιάσεις, την φρεγάτα FREMM αλλά και την νεότερη φρεγάτα Belh@rra.
Το γεγονός πως εν καιρώ κρίσης η Ελλάδα έχει εισέλθει στη φάση προμήθειας ενός νέου τύπου πλοίου δεν αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, η οποία θα προσπαθήσει όσο είναι δυνατό να αντιστρέψει αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δυναμική.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργειο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας δημοσίευσε tweet όπου αναφέρεται στην αγορά από τη χώρα μας των φρεγατών Fremm σε συνδυασμό με την ναυτική έκδοση του βλήματος Scalp. Το βλήμα αυτό διαθέτει βελήνεκές περίπου 1000 χιλιομέτρων. Ωστόσο Γαλλία και Ελλάδα συμμετέχουν στη συνθήκη MTCR (Missile Technology Control Regime) κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε επίσημα να αποκτήσει πυραύλους βάρους μεγαλύτερο από 500 κιλά και με βεληνεκές πάνω από 300 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται το υφυπουργείο στο σχετικό tweet τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει τελικά να παραλάβει μία μειωμένων δυνατοτήτων έκδοση του βλήματος, γεγονός που θα καθιστούσε την προμήθεια μάλλον άσκοπη.
Η σελίδα αυτή στο twitter απηχεί τις αντιλήψεις του τουρκικού κατεστημένου και της τουρκικής πολιτικής – στρατιωτικής ελίτ οι οποίες κυριολεκτικά τρέμουν στην σκέψη πως η Ελλάδα θα μπορεί να πλήξει στόχους τόσο βαθειά στο έδαφος της χώρας τόσο από τις νέες φρεγάτες, όσο και από τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 προνόμιο που απολαμβάνει η ΠΑ εδώ και χρόνια.
Δείτε την ανάρτηση του Υφυπουργείου στο twitter:
Bu iki ülke de Füze Teknolojileri Kontrol Rejimine (MTCR) üye. Bu rejime göre 300km menzil ve 500kg harp başlığı değerini aşan füze sistemlerinin satışı veya hibesi yasak. Yani Yunanistan, 1000km+ menzilli SCALP NAVY alamaz. Menzil aşağı çekilirse de çok bir anlamı kalmayacaktır. pic.twitter.com/itRFWgs8XX
— SavunmaSanayiST (@SavunmaSanayiST) 26 Ιουλίου 2018