Τελικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας φαίνεται ότι θα διοικούνται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόϊκα. Νέα παρέμβαση της Κομισιόν σε ζωτικά θέματα της Εθνικής Άμυνας με το τελικό κείμενο-αξιολόγησής της, που έρχεται σε συνέχεια αυτού που μας πρότεινε…κατάργηση της θητείας. Τώρα με αυτό το κείμενο μας προτείνουν επαγγελματικό στρατό, γενικώς και αορίστως και κυρίως χωρίς να μας λένε πως θα τον πληρώνουμε, αυτοί οι οι ίδιοι που μας επιπλήττουν συνεχώς για τα έξοδά μας.
Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό ενός “μικρού” στρατού , ίσως και των 30.000 όπως είχε πει στην συνέντευξή του στο Onalert ο Γεράσιμος Αρσένης ,μόλις την περασμένη Πέμπτη! Μόνο με τέτοιο σχέδιο…βγαίνει πιθανόν φθηνότερος ο ελληνικός στρατός ,ο επαγγελματικός όπως μας συμβουλεύουν να τον κάνουμε.
Τι γράφει το κείμενο;
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, σημαντικές περικοπές έγιναν σε στρατιωτικές δαπάνες (χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα), όπως και σε όλες τις άλλες κατηγορίες δαπανών. Οι αμυντικές δαπάνες ήδη από το 2010 μειώθηκαν κατά 1.2% του ΑΕΠ, στο επίπεδο του 2.2% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να τοποθετείται η Ελλάδα το 2012 στην τρίτη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών όσον αφορά τις συνολικές αμυντικές δαπάνες.
Περαιτέρω περικοπές 0.5% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες είχαν εγκριθεί το 2011 και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΜΠΔΣ 2013-16.
Πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν την προσοχή τους στις στρατιωτικές προμήθειες στην Ελλάδα επισημαίνοντας το μάλλον υψηλό επίπεδο των εν λόγω δαπανών για μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία”.
Και συνεχίζει το κείμενο για το τι έρχεται:
“Οι στρατιωτικές λειτουργικές δαπάνες στους μισθούς και στις συντάξεις για τις ένοπλες δυνάμεις, επίσης, αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και 41% αντίστοιχα μεταξύ 2009-2016, με βάση τις αποφάσεις από τα προηγούμενα ΜΠΔΣ, οι πρόσθετες περικοπές που περιλαμβάνονται στην έναρξη του δεύτερου προγράμματος και η περαιτέρω μειώσεις που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ 2013-16. Περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε, να επιτευχθεί με την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων ή με τη μετάβαση σε επαγγελματική στρατιωτική υπηρεσία”.