Στη Ρωσία, οι αναφορές για την πρώτη γυναίκα-πολεμιστή ανάγονται στον 17ο αιώνα. Τότε, την εποχή του Πολέμου των χωρικών το 1670-1671, η «ρωσίδα Ζαν Ντ’ Αρκ», Αλιόνα Αρζαμάσκαγια, για περισσότερο από δύο μήνες διοικούσε ένα απόσπασμα μεγαλύτερο από 2000 εξεγερθέντες που είχαν οχυρωθεί στο φρούριο Τέμνικοφ (σημερινή Μορντόβια). Μετά την κατάληψη του φρουρίου, την δίκασαν, τη βασάνισαν και την έκαψαν ως λησταρχίνα και αιρετική, ενώ της απαγγέλθηκε η κατηγορία της μάγισσας. Ο γερμανός ταξιδευτής της εποχής, Γιόχαν Φρις, την συγκρίνει με αμαζόνα, η οποία «υπερείχε των ανδρών ως προς το απαράμιλλο θάρρος της»,καθώς, «όταν η φρουρά της συνετρίβη, αυτή συνέχισε να αντιστέκεται λυσσαλέα, σκοτώνοντας επτά ή οκτώ ακόμη αντιπάλους της».
Παρά την αρρενωπή συμπεριφορά ορισμένων κυριών, οι οποίες κατέλαβαν ηγετικές θέσεις στη Ρωσία τον 18ο αιώνα, οι μεγάλες κατακτήσεις που πραγματοποίησε η Ρωσική αυτοκρατορία εκείνη την εποχή, ήταν κυρίως αντρική υπόθεση. Ωστόσο, ο Πατριωτικός πόλεμος του 1812, γνωστός επίσης και ως Ρωσική (Ανατολική) εκστρατεία του Ναπολέοντα, ήταν ο πρώτος που κατά τη λήξη του παρασημοφορήθηκαν και γυναίκες. Με το διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1816, με το μετάλλιο του «Πατριωτικού πολέμου του 1812» τιμήθηκαν οι χήρες των στρατηγών και αξιωματικών που έπεσαν στη μάχη, όπως και οι γυναίκες που μόχθησαν στα νοσοκομεία φροντίζοντας τους λαβωμένους. Συνολικά ετοιμάστηκαν για τις γυναίκες 7606 μετάλλια.
Η … ναύαρχος Μπουμπουλίνα
Στη Ρωσία, η πρώτη -και τελευταία- γυναίκα με βαθμό ναυάρχου, εμφανίστηκε νωρίτερα από ό,τι στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α΄ απένειμε το αξίωμα του ναυάρχου στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την Ελληνίδα που με δικά της χρήματα δημιούργησε στόλο για του ξεσηκωμένους συμπατριώτες της, ενώ ηγήθηκε η ίδια της επίθεσης στο φρούριο του Ναυπλίου το 1821. Ωστόσο, ο κατάλογος των ρωσίδων ναυάρχων περιορίζεται για την ώρα μόνο στο όνομα της Ελληνίδας ηρωίδας του 19ου αιώνα.
Στον πόλεμο του 1812 πήρε μέρος και η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στον τακτικό στρατό. Η Ναντέζντα Ντούροβα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η «κόρη του Ιππικού», ήταν τότε 23 χρονών, και με την έγκριση του αυτοκράτορα υπηρέτησε με το όνομα Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, αρχικά στους ουσάρους (ελαφρύ ιππικό) και στη συνέχεια στους ουλάνους (και τα δυο αυτά σώματα ήταν παραλλαγές του ελαφρού Ιππικού). Η Ντούροβα διακρίθηκε σε μια από τις αποφασιστικότερες μάχες, εκείνη του Μποροντινό, όπου υπέστη μώλωπες και σοβαρή διάσειση.
Εκατό χρόνια μετά τη Ντούροβα, η Ρίμα Μιχάιλοβνα Ιβανόβα, έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που υπηρέτησε στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Κατατάχτηκε στο Υγειονομικό με ανδρικό όνομα, και όταν η παρουσία της έγινε ευρέως γνωστή, άρχισε να υπηρετεί με το πραγματικό της. Όταν στις 9 Σεπτεμβρίου του 1915 σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης και οι δυο αξιωματικοί του λόχου, ώθησε τον λόχο σε επίθεση προς τα εχθρικά χαρακώματα και τραυματίστηκε θανάσιμα δεχόμενη εκρηκτικό βλήμα στο ισχίο. Είχε μόλις κλείσει τα 21 της. Με διάταγμα του Νικολάου Β΄, η ηρωίδα τιμήθηκε μετά θάνατον με την ανώτατη διάκριση, το παράσημο αξιωματικών του Αγίου Γεωργίου Δ΄ βαθμού.
Αεροπορική “μηχανή πολέμου”
Η Λίντια Βλαντίμιροβνα Λιτβιάκ, ήταν η αποτελεσματικότερη γυναίκα αεροπόρος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Πολέμησε στη σύνθεση των αεροπορικών μονάδων μαχητικών προφυλακής 586, 437, 9, 73. Πραγματοποίησε περίπου 150 εξόδους μάχης κατά τις οποίες κατέρριψε η ίδια προσωπικά έξι αεροπλάνα και ένα κατασκοπευτικό αερόστατο, ενώ έξι ακόμη εχθρικά αεροπλάνα τα κατέρριψε σε συνεργασία με τους συμπολεμιστές της. Την 1η Αυγούστου 1943 βρήκε το θάνατο στη διάρκεια αερομαχίας. Η σωρός της βρέθηκε και θάφτηκε μόλις το 1979. Της απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος της Ηρωίδας της Σοβιετικής Ένωσης.
Στη διάρκεια του Α΄ Πατριωτικού πολέμου (1812) είναι γνωστή η υπηρεσία μιας μόνο γυναίκας στο τακτικό στράτευμα. Αντίθετα, στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (Β΄ Παγκόσμιο), τα ονόματα των γυναικών που συνέδεσαν τη ζωή τους με τις Ενοπλες Δυνάμεις ήταν αρκετές χιλιάδες. Παρτιζάνες, ασυρματίστριες, ανιχνευτές, νοσοκόμες… Σχεδόν σε εκατό από αυτές απονεμήθηκε ο τίτλος της Ηρωίδας της Σοβιετικής Ένωσης. Οι γυναίκες πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή. Η φημισμένη ελεύθερη σκοπευτής Λιουντμίλα Παβλιτσένκο στη διάρκεια σκληρότατων μαχών εξολόθρευσε 309 στρατιώτες και αξιωματικούς του εχθρού. Όταν αποστρατεύτηκε εξαιτίας τραυματισμού, ήταν μόλις 25 ετών. Οι γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν περισσότερους από 11.280 στρατιώτες και αξιωματικούς της ναζιστικής Γερμανίας.
Όταν ο Β΄ Παγκόσμιος έφτασε ως την ΕΣΣΔ, η φημισμένη ήδη πιλότος Μαρίνα Μιχάιλοβνα Ρασκόβα, απευθύνθηκε σχεδόν αμέσως στην Κεντρική Επιτροπή του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος ζητώντας να της επιτραπεί να συστήσει ένα γυναικείο αεροπορικό σύνταγμα (60-63 αεροσκάφη). Το αίτημά της ικανοποιήθηκε. Αλλά αυτές που επιθυμούσαν να ενταχθούν ήταν τόσες πολλές, ώστε σχηματίστηκαν τελικά όχι ένα, αλλά τρία γυναικεία αεροπορικά συντάγματα. Οι γυναίκες πιλότοι του 586ου αεροπορικού συντάγματος μαχητικών αεροσκαφών πήραν μέρος στην άμυνα της Μόσχας, στις μάχες του Στάλινγκραντ και του Κουρσκ, πραγματοποιώντας περίπου 9.000 εξόδους και καταρρίπτοντας 38 εχθρικά αεροσκάφη.
Λίγο καιρό μετά το 586ο, στη μάχη μπήκαν τα αεροπορικά συντάγματα βομβαρδισμού 588 και 587. Στις αερομαχίες οι γυναίκες πιλότοι των βομβαρδιστικών επέδειξαν απαράμιλλες ικανότητες, άξιες θαυμασμού. Χαρακτηριστικά, στις 2 Ιουνίου 1943, όταν εννέα σοβιετικά βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης Peshka-2 έπλητταν στόχους στις κωμοπόλεις Κίεβσκαγια και Κουμπάνι της περιοχής Κρασνοντάρ, δέχτηκαν την επίθεση οκτώ γερμανικών μαχητικών. Οι γυναίκες πιλότοι απάντησαν με μαζικά πυρά από τα πολυβόλα των αεροσκαφών τους καταρρίπτοντας τέσσερα μαχητικά και επιστρέφοντας στη βάση τους χωρίς απώλειες.
Οι παραδόσεις γυναικών αεροπόρων είναι ζωντανές μέχρι σήμερα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε το πρώτο στη Ρωσία σμήνος ελικοπτέρων που πήρε το όνομα του χαριτωμένου τροπικού πουλιού «Κολιμπρί». Ενώ η παρουσία της γυναίκας στο ρωσικό Στρατό, αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου στις σκληρές δοκιμασίες που πέρασε η Ρωσία στη διάρκεια της ιστορίας της, κέρδισαν το δικαίωμα να φορούν επωμίδες και να εκτελούν τα καθήκοντά τους ακριβώς όπως και οι άντρες. Σήμερα, στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν συνολικά περίπου 50.000 γυναίκες.
ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα.