Η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τις πληροφορίες περί διαρροής στο Διαδίκτυο μιας βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες σχεδόν 50 εκατομμυρίων Τούρκων, μετέδωσε σήμερα το φιλο-κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η βάση δεδομένων, η αυθεντικότητά της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί και ανέβηκε στο Διαδίκτυο προφανώς από διαδικτυακούς πειρατές στην αρχή της εβδομάδας, κλάπηκε από την τουρκική Δημογραφική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό ταυτότητας, το φύλο, τα ονόματα των γονέων, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης καθώς και τη διεύθυνση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι χάκερ, που μοιάζει να είχαν πολιτικά κίνητρα, προέβαλαν τα δελτία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε λίγο πριν από την έναρξη της έρευνας ενώπιον των δημοσιογράφων πως θα ξεκινούσαν δικαστικές διώξεις και εκτίμησε πως η διαρροή μπορεί να προέρχεται από την τουρκική εκλογική αρχή «που μοιράζεται τις πληροφορίες για τους εκλογείς με τους πολιτικούς σχηματισμούς».
«Πενήντα εκατομμύρια, αυτό αντιστοιχεί στον αριθμό των εκλογέων στην Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο πληθυσμός της Τουρκίας εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 78 εκατομμύρια άτομα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παραβίαση της πληροφορικής ασφάλειάς της.
Η ομάδα χάκερ Anonymus ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο έναν ψηφιακό πόλεμο κατά της Τουρκίας και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των πληροφοριακών συστημάτων που τροφοδοτούν τις τράπεζες, τα αεροδρόμια και τις τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ο Μποζντάγ δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Τουρκία θα επεξεργαστεί νέους κανόνες για την αφαίρεση της υπηκοότητας από τους τούρκους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, μετά τη δήλωση που είχε κάνει χθες ο πρόεδρος Ερντογάν για ενδεχόμενη υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου.