«Σκοποί του συνδικαλισμού είναι η βελτίωση της θέσης των αξιωματικών, η προάσπιση της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας της σκέψης, της αξιοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα των αξιωματικών που το 2005 αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων». Είχαν ξεχάσει ότι «εδώ είναι Βαλκάνια» κι όχι Σουηδία όπου ακόμα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι γραμμένος σε συνδικάτο!
Η ιστορία της επιχείρησης «Συνδικαλισμός στις ΕΔ» έχει ως εξής:
*14 Ιανουαρίου 2005 . Είκοσι νέοι αξιωματικοί και των τριών κλάδων υπογράφουν την ιδρυτική πράξη στρατιωτικού συνδικαλιστικού οργάνου πανελλήνιας εμβέλειας και το βαφτίζουν Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με το καταστατικό, μέλη της Ενωσης θα είναι μόνον εν ενεργεία αξιωματικοί.
Συγκροτείται επίσης επταμελής προσωρινή διοικητική επιτροπή της Ενωσης με πρόεδρο τον Ανέστη Τσουκαράκη, λοχαγό του Σώματος Δικαστικών Γραμματέων, και γραμματέα το σμηναγό (τότε υποσμηναγό) Ευστάθιο Καρβουνιάρη.
*21 Ιανουαρίου 2005 κατατίθεται αίτηση αναγνώρισης του συνδικαλιστικού σωματείου στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Συζητείται στις 14 Φεβρουαρίου 2005 και αρχικά απορρίπτεται με την απόφαση 2822/05.
* Στις 22 Φεβρουαρίου 2005, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Ματζαπετάκης καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας (Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο), ζητώντας την «καθαρή και σαφή θέση του υπουργείου» για την Ενωση.
*2 Μαρτίου 2005, στην απάντηση αναφέρονται τα εξής: «…το υπόψη ζήτημα είναι παλαιότερο και έχει εξεταστεί και στο πλαίσιο των άρθρων 5 και 6 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (δικαίωμα συλλογικής οργάνωσης και διαπραγμάτευσης), πλην όμως ακόμα μελετάται από το ΥΠΕΘΑ σε όλες του τις διαστάσεις και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση επ’ αυτού. Κατά συνέπεια, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα περαιτέρω επί του θέματος…».
*12 Απριλίου 2005 σημείωμα που υπογράφει ο στρατιωτικός δικαστής γ’ Βασίλειος Μακρής, προς το Β΄υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ εισηγείται: «Δεν μπορεί -γράφει- πλέον να υποστηριχθεί σοβαρά ότι οι στρατιωτικοί (τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι στρατευμένοι θητείας) δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το δικαίωμα προς συνδικαλισμό δεν σημαίνει αυτόματα και δικαίωμα απεργίας…».
* 18 Ιουλίου 2005 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την απόφαση 5265/05 νομιμοποιεί ως απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα την ύπαρξη της Ενωσης.
* 4 Οκτωβρίου 2005 ο στρατιωτικός δικαστής β’ , Βασίλειος Μακρής, επιμένει: «…Οπως έχουμε ήδη επισημάνει σε άτυπο σημείωμά μας της 12-04-05 προς την ιεραρχία, είναι πλέον δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (επαγγελματίες και στρατευμένοι) έχουν το ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα να συστήσουν και να συμμετάσχουν ενεργώς σε οργανώσεις προστασίας των επαγγελματικών τους συμφερόντων, στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών (χωρίς παράλληλο δικαίωμα απεργίας).
* 2 Σεπτεμβρίου 2005, οι πρωτοδίκως νομιμοποιημένοι πλέον στρατιωτικοί συνδικαλιστές στέλνουν επιστολή στους στρατιωτικούς αρχηγούς όλων των επιτελείων ζητώντας συνάντηση γνωριμίας μαζί τους, εν όψει της έναρξης συνδικαλιστικής δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Απάντηση καμμία.
*29 Νοεμβρίου 2005, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Διώτης ασκεί έφεση υπέρ του νόμου κατά της νομιμοποιητικής της Ενωσης απόφασης 5265/2005 του Πρωτοδικείου, θεωρώντας ότι έγινε εσφαλμένη ερμηνεία του Συντάγματος και των νόμων. Ταχύτατα προσδιορίζεται η εκδίκασή της για τις 16 Μαρτίου 2006.
*12 Δεκεμβρίου 2005 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης απευθύνεται εγγράφως προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών: «…παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα άσκησης αίτησης αναστολής των εννόμων συνεπειών της υπ’ αριθμόν 5265/2005 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μέχρι την εκδίκαση της έφεσής σας κατ’ αυτής…».
*29 Δεκεμβρίου 2005 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την αναστολή των πρωτοδίκως νομιμοποιημένων δραστηριοτήτων των στρατιωτικών συνδικαλιστών μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του και η εκδίκαση της συγκεκριμένης αγωγής προσδιορίζεται για τις 13 Φεβρουαρίου 2006.
*9 Ιανουαρίου 2006, με προσωρινή διαταγή της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αναγνώριση του στρατιωτικού συνδικαλιστικού σωματείου. Την επομένη κιόλας, επείγουσα διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού που φέρει την υπογραφή του ταξίαρχου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευθυντή του 1ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ, αποστέλλεται στους διοικητές των μονάδων ανά την επικράτεια με την υπόμνηση «παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των στελεχών των μονάδων -υπηρεσιών σας».
* 16 Φεβρουαρίου 2006 εκδικάστηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και την 1η Μαρτίου 2006 κοινοποιείται η απόφαση που ορίζει την αναστολή της ισχύος της πρωτόδικης, νομιμοποιητικής της Ενωσης, απόφασης, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
* 16 Μαρτίου 2006, εκδικάστηκε η έφεση Διώτη. Με την απόφαση 7666/06 το Εφετείο δέχτηκε το συλλογισμό του εφεσιβάλλοντος εισαγγελέα Πρωτοδικών και κατήργησε την πρωτόδικη απόφαση, αφαιρώντας από την Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων το δικαίωμα ύπαρξής της.
*17 Φεβρουαρίου 2011. Θα δοθεί μία ακόμη μάχη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Κι αν αυτή χαθεί ,τότε θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.