Από το Φεβρουάριο του 2006 υπάρχει η 384 Μοίρα Έρευνας-Διάσωσης (ΜΕΔ) «Φαέθων» με έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε πολέμου η μοίρα έχει αποστολή την έρευνα και διάσωση με εναέρια μέσα όπου αυτό απαιτείται, 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες την ημέρα.
Ως δευτερεύουσας προτεραιότητας αποστολές έχει την παροχή εφοδίων σε απομονωμένες περιοχές, μεταφορές προσωπικού και υψηλών προσώπων καθώς και αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών. Παρότι έχει μικρή ιστορία ήδη έχει συμμετάσχει σε αρκετές αποστολές, ασκήσεις και επιχειρήσεις στο εξωτερικό όπως επίσης και σε ανθρωπιστικές αποστολές όπως για παράδειγμα στο Μαυροβούνιο το Φεβρουάριο του 2012 και στη Βόρειο Αλβανία το Δεκέμβριο του 2010.
Στη 384 ΜΕΔ «Φαέθων» ανήκουν 12 τελευταίας τεχνολογίας ελικόπτερα (Ε/Π) παντός καιρού AS-332C1 Super Puma με δίχρωμη παραλλαγή μπλε/γκρι. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ένα από αυτά με τα διακριτικά «Hellenic Air Force» (Ελληνική Πολεμική Αεροπορία) και SAR (Search and Rescue – Έρευνα και Διάσωση) καθώς και το εθνόσημο της ΠΑ.
Το έμβλημα της μοίρας σήμερα απεικονίζει το κεφάλι ενός πούμα, σύμβολο της δύναμης και μαχητικότητας με πολύ γρήγορη ταχύτητα αλλά και τον τύπο Ε/Π (δηλαδή τα Super Puma) που χρησιμοποιεί η 384 ΜΕΔ. Επίσης, πάνω δεξιά βλέπουμε τους τρεις γαλανόλευκους ομόκεντρους κύκλους, το εθνόσημο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Παρακάτω βλέπετε τα αντίστοιχα σήματα (κανονικό και χαμηλής ορατότητας) που φέρει κάθε στέλεχος της μοίρας πάνω από τη δεξιά τσέπη στήθους.
Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη δημιουργία της η 384 ΜΕΔ είχε ένα έμβλημα με περισσότερους συμβολισμούς. Βλέπουμε παρακάτω το παλιό σήμα της 384 ΜΕΔ με το χάρτη της Ελλάδας όπου στη Βόρεια Ήπειρο υπάρχει το εθνόσημο της ΠΑ με ακτίνες που θυμίζουν τον Ήλιο της Βεργίνας. Δύο Ε/Π Super Puma που πετάνε πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, περιοχή όπου η μοίρα έχει εκτελέσει πολλές αποστολές. Βορειοανατολικά νέφη με δύο κεραυνούς, σύμβολο της παντός καιρού αποστολής της μοίρας. Στη Δυτική Κρήτη ο Αιγίοχος Δίας που κοιτάει προς την Ανατολή, σύμβολο της ετοιμότητας της μοίρας ενάντια σε κάθε εχθρική κίνηση και τέλος μαίανδροι που περικλείουν το σήμα.
Βέβαια οι χειριστές Ε/Π αλλά και τα στελέχη της 384 ΜΕΔ φέρουν και άλλα διακριτικά. Στη συνέχεια βλέπετε το διακριτικό που φέρουν οι χειριστές Ε/Π Super Puma Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR) στο δεξιό ώμο.
Ωστόσο χειριστές που έχουν ξεπεράσει τις 1000 ώρες πτήσεις σε Ε/Π Super Puma Έρευνας και Διάσωσης είναι πιθανό να φέρουν το παρακάτω (έγχρωμο ή χαμηλής ορατότητας ανάλογα με τη στολή).
Πιο σπάνια βλέπουμε χειριστές με το διακριτικό Ε/Π τύπου Super Puma για αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης (ή στα Αγγλικά Combat Search and Rescue – CSAR). Αντίστοιχα με τα παραπάνω ανάλογα με τις ώρες πτήσης μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα ακόλουθα.
Πέρα από τους χειριστές Ε/Π, κάθε αποστολή της 384 ΜΕΔ δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την ομάδα διάσωσης. Το διακριτικό αυτό παρουσιάζει ένα διασώστη κατά την εκτέλεση διάσωσης στη θάλασσα από Ε/Π Super Puma. Αριστερά φαίνεται το Ελληνικό διακριτικό που γράφει «384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης» και χωρισμένο με την Ελληνική σημαία συνεχίζει με «Super Puma Rescue Team» (Ομάδα Διάσωσης Super Puma). Αντίστοιχα, δεξιά είναι το διεθνές διακριτικό στα Αγγλικά γράφοντας «384 SAR» και στο κάτω μέρος «The Art of Saving Lives», δηλαδή «Η Τέχνη του να Σώζεις Ζωές».
Δείτε βίντεο από την δράση της 384 ΜΕΔ: